Gegants de Vila-seca

Gegants de Vila-seca

Galceran:
La seva figura està fabricada amb fibra de vidre i està sostinguda per una estructura de fusta. Té una alçada de 4 metres i pesa uns 70 quilos. representa el personatge central d´un esdeveniment miraculós, el “Rescat de Sant Esteve o de les Cent Donzelles”, segons aquesta llegenda,  en Galceran de Pinós, fill dels senyors de Bagà i almirall de Flota del Comte ramon Berenguer IV , l´any 1152 fou miraculosament alliberat per intercessió de Sant Esteve. després es van trobar pel camí que anava de Vila-seca a la platja del Racó amb la comitiva que marxava a pagar el rescat que havia exigit el rei moro d´Almeria, fet que evità el lliurament de les cent donzelles del rescat.

Aquest episodi ha agermanat les viles de Bagà i Vila-seca. el gegant Fou batejat juntament amb la geganta Donzella del Rescat el dia  1 maig de 1999. Els seus padrins Són els gegants de Bagà.

Dissenyat  per encàrrec de l´Ajuntament, és obra de l´artista reusenc Ramon Ferran. del vestit i de la seva ornamentació en va tenir cura la modista vila-secana Rosa Clavé.

 

Donzella:
La seva figura està fabricada amb fibra de vidre i està sostinguda per una estructura de fusta. Té una alçada de 4 metres i pesa uns 70 quilos. Representa una de les Cent Donzelles que formaven part del rescat que el rei moro d´Almeria havia demanat per la llibertat de Galceran de Pinós. Fou batejada juntamant amb el gegant Galceran de Pinós el dia 1 de maig de 1999. Els seus padrins són els gegants de Bagà.

Dissenyada i construïda per encàrrec de l´Ajuntament, és obra de l’artista reusenc Ramon Ferran. Del vestit i de la seva ornamentació en va tenir cura la modista vila-secana Rosa Clavé.

Aquesta parella de gegants tenen un ball propi fet per Joaquim MIracle, professor del Conservatori Professional de Música de Vila-seca.

gegantsvilaseca.wix.com  (consultat 16/7/2018)
Gegants de Vila-seca
Galceran
Donzella del Rescat
Presentació dels gegants de Bagà. 1989

Els gegants de Bagà

Història:
Els gegants grans són el personatge de la llegenda del Rescat de les Cent Donzelles i la seva muller. Galceran II va ser el primer Almirall de la Flota Catalana, i en una batalla va ser empresonat pels sarraïns i va ser alliberat per Sant Esteve segons la llegenda.

Els gegants petits són els nets dels gegants grans i són els personatges que van canviar la ubicació de la Vila de Bagà, per ser més a prop del riu i que ha donat lloc al casc antic que tenim actualment.

Gegants Grans:
Data d’estrena: 12 Febrer 1989
Constructor: Francesc Cisa
Noms: Galceran II i Berenguera
Pes: 56 Kg i 45 Kg
Alçada: 3’85 m i 3,70 m

Gegants Petits:
Data d’estrena: 2 Febrer 1992
Constructor: Francesc Cisa
Noms: Galceran III i Esclaramonda
Pes: 25 Kg i 22 Kg
Alçada: 2,50 m

gegantsbaga.blogspot.com  (consultat 16/7/2018)