L’any 2010 va tenir lloc a Vila-seca, per primera vegada a la història, la representació teatral del Rescat de les Cent Donzelles. La representació va realitzar-se amb a la col·laboració de l’Associació Bagà Medieval que va facilitar el material necessari per poder-se portar a terme, i el suport de l’Ajuntament de Bagà així com de l’Ajuntament de Vila-seca que en va assumir la despesa i la coordinació. En motiu de la representació va obrir-se una col·laboració entre els dos municipis per portar-se a terme la representació cada dos anys en un dels municipis.
En disposar de material i la participació de persones, de Vila-seca, es va poder portar a terme la representació, membres d’associacions del municipi i d’altres persones que varen voler participar en l’esdeveniment, més de 200 persones entre actors, músics, tramoia, maquilladores, equip de direcció… van fer possible la representació que va assolir un gran èxit, van fer-se dues representacions, per la gran demanda d’entrades, el cap de setmana, dissabte i diumenge, amb unes 2.500 persones de públic assistent en els dos dies. L’any 2012 va tornar a representar-se també amb les mateixes condicions que l’any 2010.
Josep Toquero Pujals
Secció de Lletres de l’Agrupació Cultural de Vila-seca
La representació del Rescat de les Cent Donzelles a Bagà
La primera escenificació de la llegenda del Rescat de les Cent Donzelles va tenir lloc a Bagà l’any 1990, sota l’impuls de l’Ajuntament de Bagà, organitzat primer des de la Comissió organitzadora del Rescat de les Cent Donzelles i posteriorment des del Patronat del Rescat de les Cent Donzelles. El text inicial va ser una adaptació feta pel director Jaume Batiste del text original en vers de mossèn Josep Serra Janer, i la música, d’Elisard Sala i Lluís Albert. Les representacions van ser anuals fins a l’any 1996. Després d’un any de parèntesi, l’Associació Medieval de Bagà en va assumir la posada en escena, també anualment, fins al 2003. Els anys 2002 i 2003 es va representar un text de Nicasi Camps. No va ser fins al 2009 que va tornar a veure la llum, recuperant l’adaptació del text inicial i ara de manera bianual, alternant-se amb Vila-seca, fins al 2013, de la mà dels respectius grups de teatre de cada localitat. Després d’aquesta data només s’ha tornat a escenificar al 2017